چرا باید به فرزندانمان فارسی بیاموزیم؟
بیشتر مخاطبان آکادامی فارسی آموز خانواده های ایرانی مقیم کشورهای دیگر می باشند. از این رو لازم است در مورد این خانوادهای گرامی مطالبی را عنوان کنیم تا از این طریق اهداف و آرمانهای این آکادمی برای فارسی آموزان عزیز روشن تر گردد.
در طول نیم قرن اخیر ایرانیان بسیاری به دلایل و انگیزه های گوناگونی مانند اشتغال بهتر، زندگی مرفه تر، تحصیلات و غیره ، کشور را ترک کرده و در نقاط مختلف جهان مشغول به کار و زندگی شده اند. بسیاری از این افراد در طول سالیان، تشکیل خانواده داده و صاحب فرزند شده اند. جدا از دستاوردهای بسیاری که این عزیزان با توجه به تلاش های خود و امکانات کشور میزبان به آن رسیده اند، مهاجران ایرانی صاحب میراثی هستند که از کشور مبدا یعنی ایران با خود به یادگار آورده و همواره همراه آنها و نیز تشکیل دهنده هویت، تفکرات و تا حدودی روش زندگی آنها میباشد. نگهداری و پاسداری از این میراث برای مهاجران در طول زمان کار ساده ای نیست و در درجه اول نیازمند شناسایی و آشنایی با این ارزشها و در درجه دوم انتقال این میراث به نسلهای آینده است.
مثلث ارزشی
همانطور که در بالا اشاره شد، ارزنده انگاری و افتخار به پیشینه تاریخی و گنجینه میراث فرهنگی یک کشور از اولویتهای گروه مهاجران به شمار میرود. از این رو، میتوان به این امر به عنوان مثلث ارزشی یاد کرد که سه ضلع آن را زبان، ادبیات، و فرهنگ یک ملت تشکیل میدهند. این سه میراث گرانبها تشکیل دهنده هویت و اصالت اقراد در هر گوشه جهان بوده و پاسداری و انتقال آن به نسلهای آینده، یکی از وظایف هر یک از ما می باشد. زبان شیرین و ادیبات کهن فارسی به همراه قرهنگ غنی ایرانی، گنجینه با ارزشی ست که ما وام دار آن هستیم و بدان افتخار میکنیم.
بدون شک، مهمترین ابزاری که برای انتقال این گنجینه به نسلهای آینده مورد نیاز است، زبان فارسی میباشد. فرزندان ما طبیعتا زبان محیطی که در آن زندگی میکنند و به مدرسه میروند را به عنوان زبان رسمی یا زبان اول فرا میگیرند، با این حال زبانی را که پدر و مادر یا یکی از آنها در خانه بدان صحبت میکند و به عنوان زبان مادری شناخته میشود دارای جایگاه مهمی در شکل دهی هویت فرزندان میباشد. با آنکه اغلب والدین از بدو تولد فرزندشان به زبان مادری با او صحبت میکنند، با بالا رفتن سن کودکان و رفتن به مدرسه، متاسفانه استفاده از زبان فارسی در میان آنها کمرنگ تر شده و ممکن است به تدریج به فراموشی سپرده شود.
بسیاری از خانواده ها مشتاق هستند که فرزندانشان بتوانند از طریق زبان فارسی با افراد فارسی زبان بخصوص با خانواده و خویشاندانشان در ایران ارتباط برقرار کنند. همچنین یادگیری سواد خوانشی و نوشتاری زبان فارسی یکی دیگر از مهارتهایی ست که میتواند دنیای جدیدی را پیش روی کودکان و نوجوانان بگشاید تا بتوانند از طریق آن ارتباطات بیشتر و تعاملاتی موثرتر با فارسی زبانان برقرار کنند. علاوه بر این، کسانی که توانایی خواندن و نوشتن فارسی را فرا میگیرند میتوانند علاوه بر ارتباط با خویشاندان ایرانی خود در شیکه های اجتماعی و گروههای خانوادگی، از منایع سرشار و غنی ادبیات فارسی و یا دنبال کردن افراد مشهور ایرانی در شبکه های اجتماعی بهرمند گردند.